Oznámenie uplatnenia podpory výkupom elektriny pre rok 2024

Informácia pre výrobcov elektriny ohľadom oznámenia uplatnenia podpory výkupom elektriny a prevzatím zodpovednosti za odchýlku pre rok 2024

 

Na základe novely zákona č. 309/2009 Z.z. má výrobca elektriny právo na vykonanie zmeny uplatňovania podpory výkupom elektriny, pričom toto právo sa vykonáva oznámením zúčtovateľovi podpory (OKTE, a.s.) do 31. augusta na nasledujúci kalendárny rok:

  • o uplatnení si podpory výkupom elektriny, ak výrobca elektriny spĺňa podmienky na jej uplatnenie,
  • o neuplatnení si podpory výkupom elektriny.

 

V roku 2023 oznamuje výrobca elektriny zmenu uplatňovania podpory na rok 2024 Organizátorovi krátkodobého trhu s elektrinou (OKTE)

Zmenu uplatnenia podpory prosím nahláste elektronickou poštou na adresu zuctovatelpodpory@okte.sk .

Nižšie nájdete postup pre všetky možné alternatívy pre oznámenie/neoznámenie.

Ak má výrobca elektriny pre rok 2023 uzatvorenú Zmluvu o povinnom výkupe elektriny a prevzatí zodpovednosti za odchýlku s určeným výkupcom a chce aj v roku 2024 využiť právo na výkup elektriny výkupcom elektriny za cenu vykupovanej elektriny, nie je povinný zúčtovateľovi podpory (OKTE, a.s.) oznámiť zmenu uplatňovania podpory.

 

Ak má výrobca elektriny pre rok 2023 uzatvorenú Zmluvu o povinnom výkupe elektriny a prevzatí zodpovednosti za odchýlku s určeným výkupcom a nechce v roku 2024 využiť právo na výkup elektriny výkupcom elektriny za cenu vykupovanej elektriny, je povinný oznámiť OKTE zmenu uplatňovania podpory do 31.8.2023.

 

Ak výrobca elektriny, ktorý spĺňa podmienky pre uplatnenie práva podľa § 3 ods. 1. písmeno b) a d) zákona č.309/2009 Z.z. , nemá pre rok 2024 uzatvorenú Zmluvu o povinnom výkupe elektriny a prevzatí zodpovednosti za odchýlku s určeným výkupcom a chce v roku 2024  využiť právo na výkup elektriny výkupcom elektriny za cenu vykupovanej elektriny, je povinný oznámiť OKTE zmenu uplatňovania podpory do 31.8.2023.

 

Ak výrobca elektriny nemá pre rok 2023 uzatvorenú Zmluvu o povinnom výkupe elektriny a prevzatí zodpovednosti za odchýlku s určeným výkupcom a nechce v roku 2024 využiť právo na zmenu výkup elektriny výkupcom elektriny za cenu vykupovanej elektriny, nie je povinný OKTE oznámiť zmenu uplatňovania podpory.

 

Formulár 2024

     Všetky oznamy