Zahájenie verejnej konzultácie zmeny Prevádzkového poriadku OKTE, a.s.

Spoločnosť OKTE, a.s. oznamuje, že dňa 20. 03. 2023 sa začala verejná konzultácia k pripravovanej úprave prevádzkového poriadku organizátora krátkodobého trhu s elektrinou. Zmena prevádzkového poriadku súvisí so zmenou stanovenia zúčtovacej ceny odchýlky. Zároveň sa mení horná prahová hodnota pre spustenie druhej aukcie. Navrhovaná zmena Prevádzkového poriadku OKTE, a.s. sa skladá zo:

Zmeny bodu 1 kapitoly 3.4.2.2., ktorého nové znenie je:

  1. OKTE, a.s. stanoví zúčtovaciu cenu odchýlky v každej zúčtovacej perióde podľa nasledovných pravidiel:
    1. ak bola v danej zúčtovacej perióde odchýlka sústavy záporná alebo rovná nule a bola dodaná regulačná elektrina, zúčtovacia cena odchýlky sa rovná maximu z nasledujúcich hodnôt:
      1. najvyššia cena kladnej regulačnej elektriny dodanej v danej zúčtovacej perióde,
      2. 1,5 násobok maxima ceny elektriny na dennom trhu slovenskej obchodnej oblasti, váženého priemeru ceny elektriny na vnútrodennom trhu pre produkty s dĺžkou periódy 60 minút a váženého priemeru ceny elektriny na vnútrodennom trhu pre produkty s dĺžkou periódy 15 minút v danej zúčtovacej perióde,
    2. ak bola v danej zúčtovacej perióde odchýlka sústavy kladná, zúčtovacia cena odchýlky sa rovná minimu z nasledujúcich hodnôt:
      1. najnižšia cena zápornej regulačnej elektriny dodanej v danej zúčtovacej perióde,
      2. 1,5 násobok minima ceny elektriny na dennom trhu slovenskej obchodnej oblasti, váženého priemeru ceny elektriny na vnútrodennom trhu pre produkty s dĺžkou periódy 60 minút a váženého priemeru ceny elektriny na vnútrodennom trhu pre produkty s dĺžkou periódy 15 minút v danej zúčtovacej perióde v prípade záporného výsledku porovnania,
      3. minimum ceny elektriny na dennom trhu slovenskej obchodnej oblasti, váženého priemeru ceny elektriny na vnútrodennom trhu pre produkty s dĺžkou periódy 60 minút a váženého priemeru ceny elektriny na vnútrodennom trhu pre produkty s dĺžkou periódy 15 minút v danej zúčtovacej perióde v prípade kladného výsledku porovnania,
    3. ak nebola v danej zúčtovacej perióde dodaná žiadna regulačná elektrina, zúčtovacia cena odchýlky sa rovná pevnej zúčtovacej cene odchýlky určenej vo výške 100 €/MWh.

Zmeny bodu 2 kapitoly 5.3.4., ktorého nové znenie je:

  1. Dolná prahová hodnota marginálnej ceny je stanovená vo výške -150,00 €/MWh a horná prahová hodnota marginálnej ceny je stanovená vo výške 2 400,00 €/MWh

Zapojenie do verejnej konzultácie

Dotknutí účastníci trhu sa do verejnej konzultácie môžu zapojiť zaslaním vyplneného formulára (dostupný TU) s ich pripomienkami a vyjadreniami na e-mailovú adresu verejnekonzultacie@okte.sk.

Posledným dňom na zaslanie pripomienok je 03. 04. 2023 vrátane. Na pripomienky doručené po tomto termíne nebude spoločnosť OKTE, a.s. prihliadať.

 

     Všetky oznamy