Testovanie rozpojenia trhov v rámci SDAC s účastníkmi trhu 13.10.2022 – pozvánka

Vážení účastníci trhu,

Skupina Single Day-Ahead Coupling (SDAC) Vás pozýva na testovanie scenára rozpojenia trhov v rámci SDAC, ktoré sa uskutoční 13. októbra 2022.

Od spustenia Multi Regional Coupling (MRC, spoločne so 4M MC tvoriace SDAC) v roku 2014, sa uskutočnilo viac ako 3,100 úspešných relácií prepojenia trhu. Za posledné 4 roky sa odohrali 4 vážnejšie incidenty, ktoré viedli k čiastočnému rozpojeniu SDAC trhu. Na základe rozhodnutia SDAC sa uskutoční testovanie so všetkými prevádzkovými stranami (TSOs, NEMOs, Central Clearing Parties, subjekty Shadow Auction, atď.) vrátane účastníkov trhu.

CIEĽ

Testovanie je organizované s cieľom poskytnúť všetkým zúčastneným stranám príležitosť overiť si, či sú riadne pripravené zvládnuť incident rozpojenia trhov v rámci denného trhu v skutočných prevádzkových podmienkach.

SCENÁR

Vzhľadom na vysoké ceny elektrickej energie v Európe strany SDAC pripravujú scenár, ktorý odráža tieto trhové podmienky a zahŕňa úplné oddelenie. To znamená, že nebudú dostupné výsledky denného trhu SDAC, ale budú spúšťané lokálne aukcie/regionálne prepojenia na základe špecifických regiónov.

Pre vaše pohodlie sa relácia bude konať mimo zvyčajného prevádzkového načasovania SDAC, aby nenarušila prebiehajúce operácie a prevádzku.

TSOs, NEMOs a Joint Allocation Office (JAO) budú situáciu riešiť v súlade s operačnými procedúrami. Konkrétne, tieňové aukcie bude organizovať JAO a lokálne/regionálne spojené aukcie budú organizovať NEMOs po úplnom rozpojení.

Od účastníkov trhu sa očakáva, že budú reagovať a konať na základe prevádzkových správ od ich príslušných NEMOs a JAO presne tak, ako v reálnej prevádzke. Bude sa riešiť celý procesný reťazec (vrátane nominácií a párovania, pokiaľ nie je v príslušných regiónoch výslovne uvedené inak).

VENUJTE POZORNOSŤ

Celé testovanie sa odohrá v testovacom prostredí. Všetky zahrnuté notifikácie budú označené ako "SIMULATION" správy. Prosím ubezpečte sa, že zamestnanci pracujúci dňa 13.10.2022, či už sa na testoch budú podieľať alebo nie, budú vopred oboznámení s prebiehajúcimi testami a so správami, ktoré budú v rámci testovania odosielané.

ĎALŠIE KROKY

  • 19/09: Publikácia podrobných informácií o testovaní účastníkom trhu
  • 30/09: Deadline pre registráciu účastníkov trhu
  • 13/10: Testovanie úplného rozpojenia trhov
  • 20/10: Zber spätnej väzby od účastníkov trhu z testovania.

Tešíme sa na Vašu spoluprácu,

OKTE, a.s.

     Všetky oznamy