Harmonizovaná maximálna zúčtovacia cena pre SDAC sa od 20. septembra nemení: zostáva na hodnote 4,000 EUR/MWh

23. augusta Single Day-Ahead Coupling (SDAC) bola oznámená zmena harmonizovanej maximálnej zúčtovacej ceny pre SDAC, kde mala byť harmonizovaná zúčtovacia cena pre SDAC zvýšená na 5,000 EUR/MWh s účinnosťou od 20. septembra 2022 (prvý denný trh).

Komunikačnú správu z 23. augusta v anglickom jazyku nájdete tu.

Po udelení súhlasu od ACER a EK, a po publikácií Zhrnutia predsedníctva z Mimoriadneho zasadnutia Rady pre dopravu, telekomunikácie a energetiku z 9. septembra 2022, v ktorom stojí, že „ministri tiež vyzvali na vyslanie signálu dôvery k trhu s elektrinou, a to okamžitým pozastavením automatického zvyšovania prahu maximálnej zúčtovacej ceny na trhu s elektrinou,“ vykonávajú NEMOs a TSOs všetky potrebné úkony súvisiace s pozastavením automatického zvyšovania maximálnej zúčtovacej ceny. Preto sa maximálna zúčtovacia cena nebude zvyšovať a ostane na hodnote 4,000 EUR/MWh.

V súčasnosti NEMOs, v spolupráci s TSOs a ACER, pracujú na úprave metodológie pre zvyšovanie maximálnej zúčtovacej ceny. Návrh úpravy metodológie bude zaslaný do ACER koncom septembra.

Súčasná metodológia zvyšovania maximálnej zúčtovacej ceny v anglickom jazyku je dostupná na stránkach NEMO Committee.

     Všetky oznamy